Primul eveniment din proiectul Ziua Carierei a adus o explozie de entuziasm în rândul copiilor de la Fundația Inimă de Copil.
Elevii de gimnaziu de la Centrul de Zi din Galați, alături de copii ucraineni de la Centrul Comunitar pentru Refugiați au zburdat fericiți pe iarba impecabilă de pe Stadionul Oțelul. Aceștia au primit cele mai bune sfaturi legate de o carieră ca sportiv profesionist din partea a doi jucători de la Oțelul Galați, George Cârjan și Yevhen Bokhashvili.
Cel mai de preț sfat: „Munciți pentru visul vostru!”
Au fost două ore pline de voie bună pe stadionul echipei Oțelul Galați, echipă care a acceptat cu bucurie propunerea de a ne fi primii parteneri în proiectul Ziua Carierei. George Cîrjan și Yevhen Bokhashvili le-au vorbit copiilor despre ce înseamnă cu adevărat să fii sportiv profesionist. Dincolo de ceea ce se poate vedea la televizor, dincolo de aparenta strălucire a unei vieți pline de lux, cei doi sportivi au dat dovadă de modestie și au subliniat că o carieră sportivă înseamnă extrem de multă muncă, dedicare, sacrificiu. Evident, copiii au vrut să afle câți bani câștigă, ce haine de lux poartă și ce mașini de ultimă generație conduce un fotbalist. Însă atât George, cât și Yevhen au ținut să le dea copiilor lecția cea mai de preț.
„Fără muncă nu obții nimic. Degeaba ești talentat dacă nu îți pui talentul în valoare prin muncă. Trebuie să te antrenezi de două, de trei ori pe zi, trebuie să exersezi până la epuizare, să dai ce ai mai bun din tine. Și dacă urmezi acești pași, într-un final vor veni și recompensele”, le-a spus George Cîrjan copiilor.
„E nevoie de muncă, e nevoie de organizare, trebuie să ai o alimentație bună și un stil de viață sănătos. Doar așa se obține performanța în sport”, a completat Yevhen Bokhashvili.
După sfaturile primite de la jucătorii Oțelului, copiii de la Fundația Inimă de Copil (și fete, și băieți) s-au împărțit în două echipe și au trecut la fotbal. Ce pasiune! Cât entuziasm pe micuții participanți la eveniment! Încurajați de pe margine de părinți, de personalul și de voluntarii de la Fundație, copiii s-au întrecut în execuții spectaculoase, pase inteligente, driblinguri de efect și goluri sărbătorite ca în marile competiții fotbalistice. Orgoliile au fost imense pe teren, unde cei doi fotbaliști profesioniști chiar au fost certați de unii dintre copii că nu pun la fel de mult suflet pentru echipă ca și ei. „George, dă pase bine!”, l-a certat Andra pe George Cîrjan. Gazonul perfect de pe stadionul Oțelul, prezența părinților și prietenilor în tribune, cooptarea celor doi fotbaliști în echipele lor au făcut ca pasiunea pentru joc să fie la un nivel foarte ridicat.
După meci, copiii au vizitat sala de conferințe și sala trofeelor obținute de Oțelul Galați. Cei mici s-au pozat cu cupele aflate în vitrina clubului și au primit autografe din partea jucătorilor pe tot ce aveau la îndemână: pe tricouri, pe jambiere, pe ghetele de fotbal și chiar și pe mână. „Primul meu tatuaj de fotbalist”, a glumit unul dintre băieți după ce a primit semnătura celor doi jucători chiar pe mână. Înduioșat de copii, George Cârjan a făcut un gest minunat. A comandat pizza pentru toată lumea, în memoria bunicului său, cel care l-a încurajat enorm atunci când era copil.
„Pentru copii ar trebui să facem totul. Tot ce ne stă în puteri”, a subliniat George Cârjan. „Ce pizza bună! Am mâncat șapte felii!”, a spus la final George, unul dintre copiii de la Centrul de Zi Galați.
Evenimentul s-a încheiat cu un frumos schimb de cadouri. Gazdele de la Oțelul au primit câteva obiecte realizate manual în cadrul Atelierului Inimă de Copil, iar copiii au primit obiecte promoționale de la magazinul oficial al clubului. Alături de invitația de a participa la următorul meci de pe terenul propriu.
Mărturii ale câtorva dintre participanții la eveniment
„E foarte frumos, sper să fie cât mai multe astfel de acțiuni pentru că e o mare bucurie pentru copii să vină pe teren și să joace cu jucători profesioniști. Aici ne înțelegem cu toții pentru că limba fotbalului este universală”, povestește George Cîrjan, sportiv profesionist, invitat în cadrul proiectului Ziua Carierei.
„Dacă vorbim despre sport, despre echipe, e foarte bine să vină copiii să joace. În contextul războiului, copiii ucraineni nu au aici acces la toate cercurile din viața lor de zi cu zi, iar astfel de acțiuni sunt binevenite pentru ei”, menționează Yevhen Bokhashvili, sportiv profesionist, invitat în cadrul proiectului Ziua Carierei.
„Mi-a plăcut la nebunie această zi, mi-a plăcut că am jucat fotbal, că am fost alături de echipa mea. Cadourile au fost foarte frumoase!”, afirmă Alexandra, Centrul de Zi.
„Mi-a plăcut meciul, trofeele și că am primit autografe. Dar cel mai mult mi-a plăcut scorul”, consideră Mihaela, Centrul de Zi.
„M-am bucurat mult să îmi văd copilul zâmbind fericit. A fost o experiență grozavă, sper să mai avem parte de așa ceva. Mulțumim pentru organizarea unui astfel de eveniment sportiv și educativ”, declară Katia, mama unui copil de la Centrul Comunitar pentru Refugiați.
„Pentru câteva ore, acești copii au zâmbit și au primit o lecție esențială. Este vorba despre lecția sportului, a stilului de viață sănătos”, punctează Marius Țuca, responsabil comunicare Fundația Inimă de Copil.